افتخار این را داشتیم تا با یکی از دندانپزشکان توانمند کشورمان گفتگوی ویژه ای داشته باشیم؛ توجه شما را به مصاحبه اختصاصی با دکتر مهدی حمزه ای، جراح و دندانپزشک جلب می نماییم:
1402/9/2
به عنوان یک دندانپزشک، چه تعریف و توصیفی از این جامعه پزشکی دارید؟
دندانپزشکان به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول شامل دندانپزشکانی است که سابقه کار طولانی و تجربه ای فراوان دارند و با بیماران خاصی سر و کار دارند. این دسته از دندانپزشکان افرادی هستند که سن بالا و تجربه زیادی دارند.
دسته دوم دندانپزشکان جوان هستند که بیشترین چالش ها مربوط به آن هاست. این دندانپزشکان پس از فارغ التحصیلی به دنبال ورود به بازار کار هستند تا به آرزوهای خود برسند. اما با مشکلات و موانع زیادی رو به رو می شوند. در استان البرز و سایر استان ها، بیشترین مشکلات مربوط به این قشر از دندانپزشکان می باشد. آن ها ناگزیر به انعقاد قرارداد با درمانگاه ها هستند. اما متاسفانه بسیاری از این درمانگاه ها به تعهدات خود عمل نمی کنند، یا کم کاری کرده و در عملکردشان تأخیر وجود دارد. به طور کلی این دندانپزشکان در درمانگاه ها با درآمد و درصد بسیار پایین فعالیت می کنند.
به چالش های دندانپزشکان جوان اشاره کردید؛ درخصوص مشکلات آنها بیشتر توضیح دهید.
من افرادی را می شناسم که پس از سال ها کار سخت، به تازگی قادر به خرید تجهیزات مطب شده اند. پس از خرید تجهیزات نیز مجبور به گرفتن وام های کلان هستند تا حداقل یک مکان برای مطب اجاره کنند که هزینه پیش پرداخت این مکان ها بسیار بالا است. به همین دلیل، آن ها در ابتدای راه با سرخوردگی و مشکلات مالی روبرو می شوند، مگر اینکه سرمایه زیادی در اختیار داشته باشند.از آنجا که برخی از دندانپزشکان از نظر مالی در وضعیت مطلوبی قرار ندارند، باید بسیار تلاش کنند تا به موفقیت برسند. همچنین، برخی از افراد که تنها با انگیزه پزشک شدن و پوشیدن لباس های رسمی وارد این رشته شده اند، مشکلات زیادی ایجاد می کنند. آن ها تجربه کافی را در حوزه دندانپزشکی ندارند و در دانشکده کمترین تلاش را برای یادگیری نموده اند. با این شرایط، یکی از دلایلی که برخی از همکاران تنها به دنبال کسب مدرک هستند و به خارج از کشور مهاجرت می کنند، همین هزینه های سنگین است. آن ها به امید رسیدن به آرزوها و ایده آلهای خود درس خوانده اند، اما در ایران با موانع بسیاری مواجه می شوند.
آیا دانشگاه های دندانپزشکی ایران در رتبه بندی جهانی دارای جایگاه مناسبی هستند؟
بله؛ با وجود تمام مشکلاتی که در حوزه تعلیم و آموزش در کل کشور وجود دارد، هنوز می توان ادعا کرد که دانشکده های دندانپزشکی ایران، به خصوص دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی، از نظر سطح آموزشی و کیفیت فارغ التحصیلان، قابل رقابت با دانشگاههای آمریکا، کانادا، آلمان و بهترین دانشگاه های جهان هستند. می توان گفت که حتی آن ها سطحی بالاتر از دانشکده های حوزه آسیایی و اروپایی دارند. یکی از دلایل جذب فارغ التحصیلان حوزه سلامت در ایران، سطح بالای آموزش و سواد دانشکده های آن ها است.
همانطور که میدانید، همه علوم به سرعت در حال پیشرفت هستند و به دلیل قدیمی شدن، هر چند سال یکبار نیاز به آپدیت شدن دارند. بنابراین، متخصصین هر رشته نیاز دارند تا به روز رسانی شوند و با دورههای آموزشی جدیدی که برگزار میشود، آشنا شوند.