96/50
امیر حسین حسنی
1400/1/5
قرائت كنتور با حضور ماموران قرائت یكی از سادهترین روشهای محاسبه بهای برق مصرفی مشتركان است، اما به تازگی طرحهای مختلفی برای تسریع وافزایش دقت در فرایند قرائت كنتور در استان البرز به اجرا درآمده است. در این طرح از تبلت و سیستم عامل اندروید استفاده شده و با استفاده از پراب نوری بی سیم و از طریق بلوتوث برای برقراری ارتباط با لوازم اندازهگیری بهره گرفته میشود و این امر پس از طی مراحل آزمایشی و كسب موفقیت لازم به صورت گسترده اجرا شده است.
ثبت موقعیت جغرافیایی ماموران
معاون فروش و خدمات مشتركان شركت توزیع نیروی برق استان با اشاره به ثبت انواع گزارشها توسط ماموران قرائت بیان داشت: در این سیستم امكان ارسال و دریافت اطلاعات بدون حضور ماموران در محل كار به صورت آنلاین و بدون محدودیت زمانی و مكانی انجام میشود.
سعید مردان پور، ثبت موقعیت جغرافیایی ماموران از طریق GIS و كاهش وابستگی به دستگاههای قرائت قبلی را از دیگر مزیتهای این طرح عنوان کرد و گفت: در گذشته این طرح در انحصار شركتهای خاص قرار داشت، بدین معنی كه وقتی دستگاه هندهلد مامور (دستگاه كنتور خوان دستی) با مشكل روبهرو میشد، برای ادامه قرائت با صرف زمان بیشتر این دستگاه باید توسط شركت پیمانكار مورد تعمیر قرار میگرفت تا امر قرائت انجام پذیرد.
وی گفت: آمارهای موجود نشان میدهد فرهنگ خدمات الكترونیكی در بین شهروندان البرزی با استفاده از روشهای غیرحضوری از جمله موبایل، ATM تلفنبانك، POS و اینترنت توسعه یافته است.
سهولت در ارائه خدمات
كارشناس امور خدمات مشتركان شركت توزیع نیروی برق استان سهولت در ارائه خدمات و صرفه جویی در وقت و هزینه مشتركان را از اهم اهداف اجرای این طرح عنوان کرد و اظهار داشت: در طرح مزبور پس از قرائت كاركرد كنتور، از طریق تبلت (با سیستم عامل اندروید) و چاپ آنی صورتحساب، بهای برق مصرفی توسط پرینترهای سیاركمری كه متصل به سرور مركزی هستند، صورتحساب به صورت آنی صادر و تحویل مشترك داده می شود و از مراجعه مجدد مامور قرائت جلوگیری میشود.
علی وفاپور، افزایش سرعت كاربری سیستم، كاهش هزینههای اجرایی، وصول سریعتر مطالبات، كاهش دوره وصول مطالبات و كاهش هزینه نیروی انسانی را از مزایای این طرح برمیشمرد و اضافه میكند: یكی از این طرحها قرائت كنتور با تبلت و رابطهای بلوتوثی است كه روی چشمی كنتور نصب میشود و با روشن شدن پراب از طریق بلوتوث ارتباط برقرار میشود و از طریق گوشی با انتخاب گزینه قرائت با پراب، قرائت صورت میگیرد و پس از آن، مامور قرائت در صفحه گوشی گزینه محاسبه را انتخاب میكند و سپس نرم افزار شروع به محاسبه كاركرد و مبلغ میكند و صورتحساب چاپ میشود.
وی افزود: اگرچه در این روش باز هم حضور ماموران قرائت در محل نصب كنتور الزامی است، اما باعث قرائت صحیح كنتور می شود و از اشتباهات رایجی كه در قرائت چشمی ارقام كنتور پیش میآید، جلوگیری میشود.
وفاپور گفت: برداشت اطلاعات كنتور به این روش بیانگر حضور ماموران قرائت در محل نصب كنتور است و باعث حذف هزینههای قرائت مجدد ناشی از اشتباهات ماموران میشود.
قرائت از راه دور
این كارشناس ادامه میدهد: برای قرائت كنتور مشتركان پرمصرف به ویژه مشتركان صنعتی یكی دیگر از طرحهای قرائت كنتور مجهز كردن كنتورهای برق مشتركان صنعتی از جمله واحدهای نساجی، كاشی و سرامیك و فولاد استان به سیستم قرائت از راه دور است.
وفاپور خاطر نشان کرد: اطلاعات كنتور این واحدها به صورت آنلاین و دقیق بدون مراجعه ماموران قرائت كنتور، برداشت و برای مشترك صورتحساب صادر میشود. در روش قرائت چشمی اگر در زمان قرائت كنتور از سوی مامور اشتباهی در قرائت رخ دهد، تاثیر بسیاری در هزینه بهای برق مصرفی این واحدها خواهد داشت. از این رو قرائت از راه دور با دقت بیشتری از بروز این مشكل جلوگیری میكند. ارسال پیام صوتی به مشتركان بدهكار به جای اخطارهای كاغذی كه در گذشته صادر میشد، یكی دیگر از برنامههای شركت توزیع برق استان است.
مزایای این طرح
كارشناس امور خدمات مشتركان شركت توزیع نیروی برق استان تصریح کرد: برای تسهیل در پرداخت قبوض، سامانه 50001521 راه اندازی شده است. این سامانه یكی از سامانههای پرداخت غیرحضوری قبوض برق است كه امكان پرداخت قبوض را از طریق تلفن ثابت فراهم میكند.
كارشناس امور خدمات مشتركین اضافه کرد: امیدواریم در آینده نزدیك با اجرای طرحهای مختلف برای صدور قبوض و پرداخت هزینه برق مصرفی، نیاز به صدور قبوض كاغذی و پرداخت حضوری نباشد و مراجعه حضوری به حداقل برسد. همچنین در مصرف كاغذ صرفه جویی و از آلوده شدن محیطزیست جلوگیری شود.
وی افزود: اگر چه هنوز حضور مامور قرائت كنتور و صدور قبض براساس قرائت كاركرد كنتور در استان متداول است، اما شركت توزیع برق استان روشهای مختلفی را برای افزایش سرعت، دقت و صحت قرائت كنتور در دست اجرا دارد.
صرفهجویی در زمان و هزینه
این كارشناس اظهار داشت: ماموران قرائت با هندهلد فواصل زیادی را جهت قرائت كنتور طی میكردند و سپس بعد از چند روز باز همین فاصله را برای توزیع صورتحساب طی میكردند كه این موضوع از نظر زمان و هزینه مقرون به صرفه نبود. به طور مثال مامور منطقه دیزین واقع درجاده چالوس باید 100 كیلومتر برای قرائت كنتور مسافت طولانی را طی میكرد و نیز چند روز بعد همین مسافت را برای توزیع صورت حساب میپیمود.
وی ادامه داد: اما در روش قرائت و چاپ در محل (تبلت) مامور در محل یك نوبت قرائت انجام میدهد و بلافاصله در محل چاپ صورتحساب انجام میشود. در روش قرائت با تبلت مختصات جغرافیایی مشتركان ثبت میشود، چنانچه ماموران از محل واقعی نصب كنتور فاصله داشته باشند و بخواهند به صورت صوری قرائت كنند، این دستگاه از قرائت ممانعت میكند.
وی عنوان کرد: در این سیستم قسمتی به نام مشتركان وجود دارد كه همه اطلاعات مشترك ثبت شده است و چنانچه مشتركان بخواهند كد پستی و كد ملی یا شماره موبایل خود را تغییر دهند و یا اصلاح مسیر انجام دهند، به راحتی توسط ماموران قابل انجام است.
وفاپور در پایان از كاهش هزینههای ترددهای درون شهری و صرفه جویی در زمان و افزایش رضایت مشتركان به عنوان دیگر مزایای این طرح یاد میكند.
زهرا كمره ای