96/51
امیر حسین حسنی
1400/1/5
کاسب حبیب خداست. این روایت معروف پیامبر(ص) سنگینی وظیفه اصناف را برای آنها متذکر می شود.
کرج- خبرنگار جام جم: مجموعه صنوف مختلف برای احقاق حقوق، نظارت و پیگیری مشکلات در مجموعه ای به نام اتاق اصناف گردهم آمده اند، برای آشنایی بیشتر با مشکلات، موانع و کاستی های این قشر از جامعه با حمید کریمی رئیس اتاق اصناف استان البرز گفت و گویی صمیمانه و اختصاصی را انجام داده ایم که در پی می آید:
از تاريخچه تشكيل مجمع امور صنفي کرج، اتاق اصناف استان البرز و اهداف آن براي خوانندگان روزنامه بگوئيد؟
مجموعه اصناف در ابتدا با عنوان «شورای اصناف» و در مراحل بعدی به عنوان «مجمع امور صنفی» و حدود 4 سال است که به «اتاق اصناف» تغییر نام داده است و اختیارات و مسئولیت آن نیز بیشتر شده است. در قانون جدید، اتاق اصناف در تعزیرات و اداره امور مالیاتی نمایندگانی دارد. هم اکنون تمام متل ها، هتل ها، استراحت گاه های بین شهری و فروشگاه های بزرگ زنجیره ای نیز باید از اتاق اصناف کسب مجوز کنند. نگاه اتاق حمایت از مردم است. باید توجه داشت که آموزش و نظارت وقتی کنار هم قرار گیرند می تواند در پیشبرد اهداف کمک موثری داشته باشد و بسیاری از مشکلات نیز از این طریق حل خواهد شد.
اتاق اصناف شامل چند اتحاديه می باشد؟
در حال حاضر حدود 125 اتحادیه در سطح استان البرز وجود دارد.
شرايط تشكيل اتحاديههاي جديد به چه نحو ميباشد؟
هیات رئیسه اتحادیه ها توسط صنوف و به صورت انتخابات تشکیل می شوند. در اتحادیه های بزرگ تعداد هیات رئیسه 7 نفر و باقی 5 نفر شامل رئیس، نائب رئیس اول، نائب رئیس دوم، خزانه دار و دبیر هستند. اعضای هیأت رئیسه اتاق اصناف را نیز روسای اتحادیه ها انتخاب می کنند.
اكنون اتاق اصناف و اتحاديه ها با چه مشكلاتي مواجه هستند و چگونه مي توان اين مشكلات را مرتفع ساخت؟
به نظرم با تعاملات سازنده و سالم مشکلات را می توان مرتفع کرد. خوشبختانه تعاملات خوبی از طریق هیات رئیسه با ادارات مرتبط برقرار کرده ایم. در صورت بروز مشکل و اطلاع رسانی به اتاق اصناف پذیرای انتقادات و پیشنهادات هستیم و راه کارهای لازم را ارائه خواهیم داد. به عنوان مثال در بحث پوشاک، نماینده محترم ولی فقیه در استان مسائلی را مطرح کردند که پذیرفتیم و برای حل آنها اقدام کردیم. در عین حال با نیروی انتظامی، دادگستری، دادستانی، استانداری و فرمانداری جلسات مستمری را تشکیل داده و تعامل مناسبی داشته ایم.
با معضلات اصناف تا چه حدی آشنا هستید، لطفاً شرح دهید؟
در حوزه عوارض صنفی و امور مالیاتی بحث های زیادی داریم. در همین جا از آقای تقوی مدیرکل محترم امور مالیاتی استان به خاطر همکاری خوبی که با مجموعه اصناف دارند، تشکر می کنم. در جلسه ای به وزیر اقتصاد هم گفتم در برخورد با افرادی که فرار مالیاتی دارند مجموعه اصناف باید کمک کند و از سوی دیگر زمانی که اتاق اصناف تشخیص می دهد و به امور مالیاتی اعلام می شود که مالیاتی برای یک واحد صنفی در نظر گرفته شده، زیاد است امور مالیاتی هم متقابلا باید همکاری کنند که خوشبختانه مدیرکل محترم همکاری خوبی دارد. عمده مشکل ما در بحث عوارض صنفی است و در این زمینه با شورای اسلامی شهر در صحن علنی جلساتی داشتیم و طی آن کمتیه ای متشکل از اتاق اصناف و شورای اسلامی شهر تشکیل شده است. به عقیده ام عوارضی که می گیرند در واقع از مردم گرفته می شود حتی در حضور رئیس جمهور که اخیراً به کرج تشریف آورده بودند هم گفتم تنها خواسته ما تجدید نظر در بحث عوارض صنفی است.
از سوی دیگر متاسفانه اداره بهداشت تعامل خوبی با برخی از اصناف ندارد و اکثر کسبه گلایه دارند. ایراداتی که در حوزه بهداشت محیطی گرفته می شود با آن صد در صد مخالفم ولی بهداشت فردی باید رعایت شود. به عنوان مثال به سقف کاذب ایراد می گیرند، حرف ما این است که اگر کاذب است چرا اجازه می دهند می سازند و اگر هم موردی ندارد چرا ایراد می گیرند.
آبروی کاسب با پلمب کردن مغازه به خطر می افتد و این کار بجایی نمی باشد. البته کاسبی که شئونات اسلامی را رعایت نمی کند بدون اغماض باید با او برخورد و واحد صنفی اش پلمپ شود. اداره بهداشت چرا با دست فروشان که انواع مواد غذایی را عرضه می کنند، برخورد نمی کند و فقط زورشان به اصناف می رسند.
از مسئولان استان چه انتظاراتی دارید؟
از مسئولان استان خواستیم که برخوردها با اصناف فقط تنبیهی نباشد بلکه تشویق هم در کار باشد. ما کاسبان خوبی داریم که صبح با وضو مغازه را باز می کند و سنت های قدیمی را احیا می کنند. در بحث قلیان سراها نیز به هیچ عنوان موافق اشاعه قلیان نیستم اما در این زمینه کار فرهنگی بیشتر جواب می دهد.
تعامل اتاق اصناف با دستگاه قضایی، پليس، راهنمايي و رانندگي و سایر دستگاه های دولتی در چه سطحي ميباشد؟
با نیروی انتظامی، تعزیرات، اداره کل امور مالیاتی و اداره نظارت بر اماکن عمومی خوب تعامل دوطرفه خوبی داریم و به دلیل ظرفیت بالایی که داریم آماده همکاری در بخش های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی هستیم.
درباره صندوق خیرین اصناف توضیح دهید.
این صندوق برای اولین بار در کشور توسط اتاق اصناف البرز راه اندازی می شود. حدود 8 ماه مراحل اداری آن طول کشیده و در حال دریافت مجوز هستیم. روش کار هم به این صورت است که هر واحد صنفی که تمایل داشته باشد با تنها ماهیانه مبلغ 10 هزار تومان عضو صندوق می شود و نشانه صندوق را درب ورودی واحد صنفی نصب می شود و چون تعداد زیادی تحت مجموعه هستند رقم قابل ملاحظه ای می شود. این پول ها در مواردی مورد نیاز صرف امور خیریه خواهد شد و به عنوان مثال کاسبی با مشکل مالی مواجه شده و به پول فوری نیاز دارد، یا خانواده ای گرفتار شده مورد استفاده قرار خواهد گرفت. همچنین یکی از اهداف دیگر این صندوق گسترش کارآفرینی و ایجاد اشتغال می باشد.
به نظر شما معضل دست فروشی که هم راه مردم را با سد نمودن محل عبور و هم اصناف که مالیات و عوارض می دهند از وجود آنها در مقابل مغازه شان متضرر می شوند و از سوی دیگر نیز مسئولین کمر همت بر ساماندهی آن بسته اند و تبعات بسیاری در جامعه دارد چگونه می توان این مشکلات را مرتفع نمود؟
دست فروشان برای ما مشکلاتی را ایجاد کرده اند ولی با این حال دلمان نمی آید که با دستفروشان واقعی برخورد شود. از مسئولان شهر درخواست داریم پای کار بیایند و مناطقی در شمال، جنوب، شرق و غرب شهر برای ساماندهی دست فروشان مشخص کنند. در کشورهای پیشرفته دنیا نفرات، جایگاه و وقت برای دست فروشان معلوم است. از طرفی از استان ها و شهرستان های دیگر نیز نباید دست فروشان به کرج سرریز شوند. تاکنون جلسات زیادی را در این زمینه داشته ایم. از مسئوولان مربوطه می خواهیم دست به دست دهیم و این معضل حل شدنی را مرتفع کنیم. بنده نیز به عنوان نماینده اصناف اعلام آمادگی می کنم از دست فروشان واقعی حمایت می کنیم و درب اتاق اصناف به روی تمامی مردم باز است چون یک تشکل مردمی است.
از این که وقت خود را در اختیار جام جم گذاشتید، متشکریم.