فیلم مستند «شلمچه» از تصاویر، روایت‌ها و اطلاعاتی ناب و تکان‌دهنده از عملیات‌های کربلای 4 و 5 رونمایی می‌کند.

مذاکره با آمریکا در مک فارلین، چگونه به شهادت غواص ها در کربلای 4 منجر شد؟

1398/287000

امیر حسین حسنی

1400/1/5

بازخوانی مستند «شلمچه» به کارگردانی محمدعلی فارسی
آرش فهیم
فیلم مستند «شلمچه» از تصاویر، روایت‌ها و اطلاعاتی ناب و تکان‌دهنده از عملیات‌های کربلای 4 و 5 رونمایی می‌کند. 
فیلم با مرور تصاویری از یک حادثه شگفت‌انگیز که سال 94 در تهران به وقوع پیوست آغاز می‌شود؛ تشییع 175 شهید تازه تفحص شده که با استقبال بیش از انتظار و حیرات‌انگیز مردم و به ویژه جوانان مواجه شد. این برای اولین بار نبود که پیکرهای مقدس شهدای دوران دفاع مقدس، در خیابان‌های شهرها و روستاهای ما تشییع می‌شدند. اما آنچه این مراسم تشییع را متفاوت کرد، حضور تعداد زیادی از غواص‌های شهیدی بود که به شکلی تکان‌دهنده و مظلومانه به شهادت رسیده بودند. غواص‌هایی که یادگار و احیا‌کننده همان بخش مهم و مغفول تاریخ جنگ تحمیلی، یعنی عملیات کربلای چهار و در پی آن، عملیات کربلای پنج هستند.سال 1374 گروه تلویزیونی «روایت فتح» مجموعه تصاویر و گفت وگوهایی راجع به آن دو عملیات را جمع‌آوری کرده بود، اما همان طور که ناصر طهماسب، گوینده نریشن مستند می‌گوید، این تصاویر بنا به دلایلی هیچ گاه به طور کامل نمایش داده نشده بود. مستند «شلمچه» در اصل، بازتولید همان تصاویر ضبط شده است که پس از 20 سال، غبارهای گذشت زمان را درباره دو عملیات و سرنوشت و تأثیر آنها می‌زداید.

یکی از جذاب‌ترین ویژگی‌های این مستند، نمایش چهره‌های شاخص لشکری و کشوری در 24 سال قبل است. یکی از این شخصیت‌ها، سرلشکر قاسم سلیمانی است که در آن موقع، فرمانده لشکر ثارالله بود و امروز یکی از مردان تأثیرگذار و تاریخ‌ساز عرصه بین‌الملل است. دیدن چهره جوان‌تر افرادی چون‌حجت الاسلام‌الله هاشمی رفسنجانی (رئیس جمهور وقت) و محسن رضایی (فرمانده وقت سپاه) در این مستند خالی از لطف نیست. اما بیان بی‌پرده برخی از مسائل مرتبط با جنگ توسط این افراد، قابل تأمل است. بخش زیادی از تصاویر فیلم مستند «شلمچه» را هم صحنه‌های واقعی و از نزدیک عملیات‌های کربلای چهار و پنج تشکیل می‌دهد. این مستند به مخاطب خود این اجازه را داده که لحظات پرالتهاب و اضطراب عملیات‌هایی که قرار بود سرنوشت تاریخ را تغییر دهند را از فاصله بسیار نزدیک ببیند. حتی لحظه غوطه‌ور شدن غواص‌هایی که 30 سال بعد، به خانه برگشتند نیز در این مستند به تصویر کشیده شده است.

اما ورای بازخوانی دقیق و مستند دو عملیات «کربلای چهار» و «کربلای پنج» در «شلمچه»، این مستند، برای برخی مسائل مبتلابه امروز جامعه ما نیز سند و راهکار نشان می‌دهد. در بخش‌هایی از فیلم، تأثیر منفی مذاکره با آمریکا در ماجرای مک فارلین در شکست عملیات کربلای چهار و به شهادت رسیدن غواص‌ها، افشا می‌شود. صریح‌ترین بخش فیلم، دو سکانس پایانی آن است. جایی که محسن رضایی درباره اهمیت پیروزی عملیات کربلای پنج صحبت می‌کند و می‌گوید: «چیزی که ما پای میزهای دیپلماسی نتوانسته بودیم به دست بیاوریم، در مقاومت شلمچه به دست آوردیم.» و بلافاصله این حرف محسن رضایی در سال 74، متصل می‌شود به تصویری در تشییع جنازه غواص‌ها در سال 94 و شهروندی که پلاکاردی در دست دارد که روی آن نوشته شده «با قاتل فرزندانمان پای میز مذاکره نمی‌نشینیم.» و این یعنی رستاخیز تاریخ در یک فیلم مستند.
 

برچسب ها

??? ?? ?????

ارسال پیام

نام و نام خانوادگی

پست الکترونیک

توضیحات

جام جم البرز

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به جام جم البرز است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی و تولید "شرکت برنامه نویسی آتـــــرین "